top of page
Zoeken
  • eliseyng

Keuzebegeleiding bij pensioenkeuzes: op welke keuzemomenten wil je de deelnemer begeleiden?




Keuzebegeleiding is hot. Alle pensioenfondsen zijn er wel mee bezig. Maar hoe ver wil je gaan? En waar wil je voor staan? Keuzebegeleiding gaat over het op adequate wijze begeleiden van de pensioendeelnemer. Die moet passende keuzes maken. Maar op welke keuzemomenten is dit relevant? Wanneer wil je er voor je deelnemer zijn?

Als het over keuzebegeleiding gaat, wordt snel aan de het keuzemoment pensionering gedacht. Dit is natuurlijk een belangrijk en complex keuzemoment. Veel keuzemogelijkheden komen hier samen. Zowel vanuit de pensioenregeling van de huidige werkgever, maar ook als het gaat keuzes over eerder opgebouwde pensioenen bij oude werkgevers.

Maar dit is niet het enige keuzemoment waarop keuzebegeleiding relevant is. Het is voor een pensioenfonds dan ook van belang om vast te stellen op welke momenten zij keuzebegeleiding willen aanbieden.

Om tot deze selectie aan keuzemomenten te komen is het van belang om te kijken naar de kenmerken van de eigen pensioenregeling, denk bijvoorbeeld aan de manier waarop het partnerpensioen is geregeld. Deze kenmerken vormen een basis voor de aanwezige keuzemomenten en keuzeopties.  Wet- en regelgeving is een relevante invalshoek die op deze aanwezige keuzemomenten geplot kan worden.

Ook is het van belang om naar de kenmerken van de deelnemerspopulatie te kijken en de impact die een verkeerde keuze heeft op de deelnemer. Zo heeft bijvoorbeeld de keuze voor wel/geen verevening bij echtscheiding erg veel impact bij langere huwelijken. En het risico op het terugbetalen van toeslagen is ook nu al relevant wanneer er sprake is van bijvoorbeeld afkopen of tijdelijk verhogen van de pensioenuitkering. Zeker wanneer er sprake is van meerdere pensioenuitvoerders waar parallel opgebouwd is.

Maar ook de identiteit van het pensioenfonds speelt een rol, hoe ver wil je qua dienstverlening gaan? Het goed inrichten van keuzebegeleiding is ook een kans om je dienstverlening naar een hoger plan te tillen.

Ook al implementeer je keuzebegeleiding stapsgewijs - bijvoorbeeld per klantreis – toch is het belangrijk om je ambitie als pensioenfonds scherp te hebben. Dit is tevens input voor je verplichte keuzebegeleiding beleid.

Tot slot is een goede onderbouwing van de geselecteerde keuzemomenten aan te raden. Waarom bied je bijvoorbeeld wel keuzebegeleiding aan bij het keuzemoment ‘waardeoverdracht’ en niet bij ‘uit elkaar’? Of omgekeerd?

Simpl Consulting in Pensioen houdt zich bezig met dergelijke vraagstukken en begeleidt pensioenfondsen en uitvoeringsorganisaties bij het bepalen van hun koers ten aanzien van Keuzebegeleiding.  Ik maak graag een afspraak om eens door te spreken wat voor uw pensioenfonds de juiste aanpak is.

11 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page